2014. november 28., péntek

Költözés

Blogom bekerült a Caféblog VIP programjába, ezért az oldal a következő címre költözik:

http://attention.cafeblog.hu/


2014. november 26., szerda

All I've ever wanted - fordítás

Nemrég írtam a Lélek zenéje című filmről (http://littlemoreattention.blogspot.hu/2014/11/a-lelek-zeneje.html)
Az egyik dalt lefordítottam:


2014. november 25., kedd

Kiválasztott


Megérkezett a mozikba a rajongók által várva várt Kiválasztott (első része, mert ugye a trilógia befejező részét kettészelték).
Fény derül arra, hogy mi van az elpusztítottnak hitt 13. körzetben, és Katnissnek már megint kampányolnia kell, de ezúttal nem a forradalom lecsillapítására, hanem annak terejedéséért. Eleinte bunkerben felvett jeleneteket akarnak szétsugározni a körzetekben, de hiteltelensége miatt inkább útra kelnek és egy kezdődő polgárháborúba csöppennek. Míg a 13. körzet vezetői a forradalom lángját szítják, minden egyes lépésükre van valami válasz Snow elnöktől, aki egyre kegyetlenebb. Katnissel szemben Peeta-t állítja, aki a kapitóliumban raboskodik, de kamerák elé kell állnia, hogy bizonygassa Katnisst, csak kényszerítik tetteire és visszaszorítsa a heves indulatokat. Nem sok eredménnyel jár szereplése, hisz amit egyszer meggyújtanak, az hamar lángra kap és akkor megállíthatatlan.
Természetesen a "legjobbkor" fejeződik be a film, amikor elértünk már valamit, de annál nagyobb nehézség következik.
Aki olvasta a könyvet, tudta mire számíthat, láttam már izgalmasabb és jobban elkészült filmet, de mivel pont ilyet vártam, nem okozott csalódást.

2014. november 20., csütörtök

A lélek zenéje

Grace unplugged
A celebek világa a sok fény és csillogás sokakat elcsábít, azt hiszik, hogy nekik is az kell, de vannak, akik rájönnek, hogy van ennél sokkal több. Grace fiatal lány, apukája sikeres rocksztár volt évekkel ezelőtt, de átadta életét Jézusnak és azóta a turnék helyett egy helyi gyülekezetnek a zenei vezetője. Grace sokat örökölt apja zenei tehetségéből és nincs megelégedve a vasárnapi énekléssel, hanem sikeres énekesnő szeretne lenni. Kapcsolatuk egyre rosszabb lesz, s amikor robbanna a bomba, megjelenik a rocksztár régi menedzsere, hogy ismét hírnévet szerezzen úgy, mint a régi időkben. Az ajánlatra Grace apja nemet mond, hiszen már más az élete célja és az elvei, de Grace kap az alkalmon és elutazik Los Angelesbe a menedzserhez, hogy zenei karriert építsen. Eleinte minden szép és jó, mindenki vele foglalkozik, lakást kap, énekelhet, videoklippet készítenek, de rá kell jönnie, hogy nagy ára van a hírnévnek. Mindent fel kell áldoznia, nem maradhat meg önmaga. Egy olyan lány kell, akit el lehet adni, s ha ez nem tetszik mehet a süllyesztőbe, hiszen száz másik ilyen lány vár arra, hogy felkarolják. 
Végül rátalál igazi otthonára, oda ahová valójában tartozik. 
Inspiráló film, jó dalokkal, egy két ismert gospel zenésszel (Chris Tomlin, Jamie Grace). 


Elkísérsz

Moriah Peters "Brave" című lemezéről fordítottam le a "You carry me" számot



2014. november 18., kedd

Donut shop krimik


Ki tudna ellenállni egy cukormázas frissen sült fánknak? Suzanne, válása után nyitotta meg
Fánkpalotáját, ahol különleges édességeket sütött minden éjjel. Egy ilyen éjszaka egy hulla landol a küszöbén, mely eléggé megrémíti, de nem tántorítja el attól, hogy utánajárjon, ki tette oda és miért pont oda? A rendőrség, a nyomozók és anyja is győzködni próbálja, hogy ne nyomozzon, mert még baja eshet, de Suz elég makacs és kíváncsi ahhoz, hogy ne vegye figyelembe őket. Mint minden gyilkossági nyomozás, ez is eleinte döcögősen indul, túl sok a gyanúsított és túl kevés a nyom. Álcázással, pletykálkodással valahogy mégis használható információra tesz szert Suzanne, miközben minden éjjel kitartóan gyúrja a tésztát, szaggatja és süti a fánkokat.
"Tökéletes irodalmi kikapcsolódás" - írja a regényről egy díjnyertes író, s azt hiszem ezzel meg is fogta a lényeget. Szórakoztat és kikapcsol.
A könyv különlegessége pedig, hogy minden fejezet végén találunk egy receptet, hiszen kinek ne jönne meg a kedve egy jó kis fánkhoz? Nézzünk meg egyet:

Fánkrecept kezdőknek
 Ezzel a fánkkal garantáltan jól fog kezdődni a reggel, de az is lehet, hogy ez fog elindítani a profi fánkkészítés útján. Egészen egyszerű recept, képtelenség elrontani, és kis gyakorlással olyan fokon elsajátítható, hogy bármikor elő lehet venni, ha valamit hirtelenjében az asztalra kell varázsolni.

Hozzávalók:
4-5 bögre kenyérliszt
1 bögre kristálycukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál szerecsendió 
1/2 teáskanál fahéj
2 csipet só
1/2 bögre tejföl
1 felvert tojás
1 bögre író

Elkészítés módja:
Keverjük össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a szerecsendiót, a fahéjat és a sót egy nagy keverőtálban, aztán szitáljuk át az egészet egy másik tálba. Adjuk hozzá a felvert tojást, aztán a tejfült, majd az írót, és óvatosan keverjük el őket a száraz keverékben. Lehetséges, hogy kicsit több tejfölre vagy lisztre van szükség ahhoz, hogy a tészta jó állagú legyen. Ez függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól, a lényeg azonban az, hogy a tésztának a kenyértésztához hasonlónak kell lennie, amikor már minden hozzávaló benne van. Azaz nem szabad hozzáragadnia a kézhez, de elég nedvesnek kell lennie ahhoz, hogy jól formálható legyen. Nem kell aggódni, hamar rá lehet érezni, mikor jó. Most finoman gyúrjuk össze a keveréket, aztán nyújtsuk ki olyan 6-7 mm vastagságúra. A fánkszaggatóval - amely egy kivehető közepű, kör alakú fémforma - szaggassuk ki a tésztát, a megmaradt tésztaközepeket pedig hagyjuk meg a későbbi sütéshez. A fánkszaggató filléres dolog, úgyhogy mindenképpen megéri tartani belőle egyet otthon. 
Forrósítsuk fel az olajat 190 fokra, és amikor az olaj már felhevült, tegyünk 4-6 fánkot a serpenyőbe (vagy az olajsütőbe) attól függően, mekkora benne a hely. Az olajsütőben szebben és egyenletesebben sülnek meg a fánkok, mint a serpenyőben, ezért bizton állíthatom, megéri a befektetést, főleg ha viszonylag sokszor szeretnénk fánkot sütni. 
Süssük a fánkokat kb. 2 percig, aztán nézzük meg, milyenek. Ha sült felük aranybarna színű, akkor forgassuk meg őket egy nagy fapálcikával vagy fából készült nyárssal, és süssük a másik felüket is 2 percig. 
Ha elkészültek a fánkok, szedjük ki őket rácsra vagy papírtörlővel letakart tányérra. A lényeg az, hogy csöpögjön ki belőlük az olaj, mielőtt tálaljuk. A tetejüket bekenhetjük vékonyan vajjal, aztán megszórhatjuk porcukorral vagy fahéjjal, de önmagukban is nagyon finomak. 

2014. november 17., hétfő

Partials



Nem csak "a világháború elpusztította a földet, kivéve egy maroknyi embercsoportot" típusú könyveket olvasok, de mostanában ezek kerültek a kezem ügyébe. Vannak rosszabbak és jobbak is, nálam kétség kívül eddig a Beavatott vezet, de például a Pratials is érdekes.
A történet szerint világháború volt, majd az emberek által létrehozott biológiai robotok (embernek kinéző robotok, akik gyorsabbak, erősebbek, maguktól felgyógyulnak stb. egyszóval harcosok), a Részlegesek megölik az emberek kilencven százalékát. A megmaradt kis társadalom viszont nem tud helyreállni az őt ért pusztulásból, mert az RM nevezetű vírus megöl minden újszülöttet. Az orvosok és kutatók kétségbeesetten keresik az ellenszert, de teljesen reménytelenek. A társadalomnak nincs jövője, mert utódaik nem életképesek (vagyis amint megszületnek egy vírus elszaporodik bennük, ami megöli őket).
Kira egy 16 éves orvostan hallgató szintén a gyógymódot keresi az RM-re, de ő a tizenegy évnyi hiábavaló kutatással ellentétben nem a csecsemőket tanulmányozza, hanem az embereket, s azon kívül a Részlegeseket szeretné vizsgálni. Képtelen ötlete nem meglepően falakba ütközik, hiszen nem elég, hogy 11 éve nem láttak Részlegeseket, de ők voltak, akik elpusztították az emberiség nagy részét és egy vírust szabadítottak rájuk.
 A történet bővölködik akciójelenetekben, derítsük fel, raboljuk el, juttassuk be és természetesen meneküljünk.
Érdekes, hogy itt azért, hogy megmentsék az emberi fajt, egy olyan vezetőség áll össze, mely irányítani akarja az embereket, és amikor kaotikus lesz a helyzet, egy diktatúrát hoznak létre. Nem beszélve arról, hogy amikor az indulatok lecsendesednek néhányan a diktatórikus vezetőségből a helyükön maradnak. Bár meg kell itt jegyezni, hogy a diktatúrában egy vezér van, akinek kezében központosul a hatalom, itt öt-hat ember van, de ők olyan törvényt szavaznak meg például, hogy 16 éves kortól minden lánynak teherbe kell esnie, mert minél több gyerek születik, annál többet tanulmányozhatnak és annál közelebb lesznek a megoldáshoz. Logikusnak hangzik, csak a szinte még gyerek tizenévesek érzéseivel nem törődnek, hiszen a faj fenntartása fontosabb. Bizarr.